Contant betalen of pinnen

Wil je contant betalen of ga je pinnen? Wanneer je gaat shoppen kun je twee dingen doen, of je neemt je pinpas mee en gaat alles pinnen of je gaat alles contant betalen en laat de pinpas thuis. Iedereen heeft hier zo zijn mening over, maar wat zijn nu de voordelen en de nadelen van pinnen en contant betalen? Op deze pagina wordt er aandacht aan besteed en kun jij de keuze maken wat voor jou de beste optie is. Het ligt er misschien ook aan waar de aankopen voor zijn. Wanneer je een eigen bedrijf hebt en je wil alles pinnen, dan is dat vaker beter omdat je dan meteen het geld van de juiste rekening af laat schrijven en een bonnetje hebt. Met contant geld heb je meer administratiewerk als je een eigen bedrijf hebt, dus het kan echt per situatie wisselend zijn wat voor jou de beste betaalmethode is. Stel jezelf ook eens de vraag wanneer je minder geld uitgeeft is dat wanneer je gaat pinnen of wanneer je contant gaat betalen? Sommige mensen pinnen gemakkelijker en zijn dan vaak meer geld kwijt. Kijk daarom wat voor jou het meest gunstig is, waardoor je geld over kunt houden en in elk geval geen geld tekort komt aan het einde van de maand. Weet wat je uitgeeft en op welke manier.

Pinnen de voordelen en de nadelen

Als je gaat pinnen, dan geeft dat jou een aantal voordelen. Om te beginnen heb je namelijk altijd een overzicht van hoeveel je uit hebt gegeven en waar je dat aan uit hebt gegeven. Het kan zijn dat je een bonnetje vergeet mee te nemen, maar ook dat is niet erg want online kun je eenvoudig inloggen bij je bank en de transacties bekijken. Je kunt altijd herleiden waar de aankoop vandaan komt. Een ander voordeel is dat je geen gezeur hebt met wisselgeld. Als je contant betaalt dan kan het met wisselgeld mis gaan en als je gaat pinnen zal dat niet gebeuren. Ook kom je als je alleen je pinpas bij je hebt niet zo snel in de verleiding om even wat snoep, een snack of een blikje drinken uit de automaat te halen, meestal heb je daar namelijk contant geld voor nodig. Pinnen kent ook een aantal nadelen. Je hebt niet meteen het overzicht over hoeveel je nu uit hebt gegeven en wat het saldo is op je rekening. Je kunt daardoor ineens veel meer geld uitgeven dan wanneer je het contant bij je zou hebben. Je kunt tussendoor wel even naar je banksaldo kijken, maar wanneer je aan het shoppen bent, zul je niet zo snel op je banksaldo kijken en bekijken wat je nog uit kunt geven. Je hebt bij het pinnen ook niet altijd het idee dat je echt geld uitgeeft. Je pint en je bent klaar en je gaat door naar de volgende winkel. Bij contant betalen voel je wel wat je uitgeeft en zul je het ook meteen zien wanneer je geld bijna op is.

Contant betalen voordelen en nadelen

Dan gaan we over naar het contant betalen en de voordelen en de nadelen. Het eerste voordeel is dat je bij contant betalen ook echt ziet wat er in je portemonnee zit en wat er uit gaat. Je hebt het snel in de gaten wanneer je teveel uitgeeft omdat je portemonnee dan bijna leeg is. Het zou daardoor een remmende werking kunnen hebben op wat je allemaal wil kopen. Een ander voordeel is dat je nooit meer uit kunt geven dan het bedrag dat je bij je hebt. Van tevoren beslis je dus wat je maximaal uit kunt geven. Laat de pinpas dan ook thuis, dan weet je namelijk wat je uit hebt gegeven en daar kun je dan ook niet overheen gaan. Het nadeel van contant betalen kan zijn wanneer je je portemonnee kwijt raakt, dat je je geld dan ook kwijt bent (als je alleen een pinpas bij je hebt, dan kun je deze direct laten blokkeren). Ook moet je overal opletten dat je bonnetjes meeneemt om te zien wat je uit hebt gegeven en waar. Misschien wil je nog iets ruilen en dan heb je wel een bonnetje nodig om aan te tonen dat je een product echt daar hebt gekocht. Contant betalen kan ook zorgen voor een dikke portemonnee, waar met een beetje pech de muntjes uitvallen. Alleen een pinpas meenemen is niet zwaar en je sjouwt niet de hele tijd met al dat kleingeld op zak.

Waar gaat de voorkeur naar uit?

Pinnen en contant betalen hebben allebei voordelen en nadelen. Wat het beste bij je past, hangt af van hoe goed je nee kunt zeggen tegen aankopen. Als je te makkelijk geld uitgeeft dan kan contant betalen een betere optie zijn. Maar wanneer je goed zicht hebt op de inkomsten en uitgaven, dan hoeft het niet uit te maken welke betaalmethode je gaat kiezen.