Hoeveel geld kun jij per maand sparen?

Wil je ook iedere maand geld kunnen sparen? Dan is het goed dat je inzicht hebt wat er per maand binnen komt en wat er uit gaat. De vaste lasten heb je in beeld kunnen brengen, maar nu is het ook goed dat je eens goed gaat kijken naar alle bedragen apart. Een paar dingen waar je dan naar kunt kijken zijn:


 • Hoe hoog is je inkomen? Dit is het bedrag wat je per maand maximaal te besteden hebt. Hoeveel kun jij daarvan overhouden?
 • Welke vaste lasten heb je per maand? Maak een overzicht en bekijk hoe je kunt bezuinigen. Lees de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij er ook eens op door, want soms is het goedkoper om de premie per jaar te betalen en dan krijg je een korting van bijvoorbeeld 5%. Mooi meegenomen!
 • Wat ben je per maand kwijt aan verzekeringen? Deze kunnen misschien wel goedkoper als je ze bij een andere aanbieder afsluit, zeker het uitrekenen meer dan waard!
 • Wat kosten de boodschappen per maand? Kun je goedkoper uit zijn? Je komt er heel snel achter als je weet dat je iedere week eten weg moet gooien, let daar eens goed op! Het is zonde van het eten maar ook zonde van je geld!
 • Hoe vaak ga je uit eten? Dit kan misschien ook wel minder zodat je daar ook op kunt bezuinigen!
 • Hoe vaak koop je kleding? Wat draag je nog wel en wat nooit? Ruim je kast op. Bied je kleding te koop aan op internet, op social media in de regio, het kan een paar euro opleveren en dat geld kun je dan sparen of gebruiken om zelf wat nieuws te kopen. Ook kun je op kledinggebied vaak leuke koopjes vinden op internet met hoge kortingen die op kunnen lopen tot wel 70%.
 • Vergelijk je wel eens verzekeringen en koopjes met elkaar? Hierdoor kan er iedere maand veel geld bespaard worden. Ieder jaar kun je de verzekeringen weer naast elkaar leggen en bekijken hoeveel geld je dit jaar weer kunt besparen.
 • Wat zijn de telefoonkosten? Is een abonnement voor jou nodig of kan het goedkoper met sim only bijvoorbeeld?
 • Rijd je auto of neem je het openbaar vervoer? Het OV kan soms goedkoper zijn, het ligt er aan hoe vaak je het gebruikt en wanneer je moet reizen. Maar de moeite waard om uit te rekenen of je een auto al dan niet nodig hebt, wat deze je kost en wat je overhoudt als je geen autobelasting en verzekering hoeft te betalen.
 • Wat koop je als extra's? Iedere maand nieuwe schoenen of een sieraad? Is het echt nodig? Als je echt wil besparen, zou je op dit gebied vaak al veel geld kunnen besparen!
 • Koop je veel cadeautjes voor jezelf of voor anderen? Dit kan vast en zeker een stuk minder, ook al wil je anderen graag verrassen. Dit kan ook met een lief gebaar of door iets zelf te maken. Ook hierdoor kun jij per maand extra geld besparen.
 • Welke autoverzekering heb je? Betaal je allrisk en is je auto misschien wel ouder dan zes jaar? Waarom neem je dan niet alleen de WA dekking? De allrisk is duur en daar kun je dus veel geld op besparen!

Houd een overzicht bij

Iedere maand komt er geld binnen en gaat er geld uit. Houd het eens een paar maanden bij en dan kun je zien of je goed rond kunt komen en waar je teveel geld aan uitgeeft. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, dan weet jij ook hoe je er nu voor staat. Moet je meer gaan werken of kun je ook minder gaan werken? Door een overzicht bij de hand te nemen, kun je ook uitrekenen wat je dit jaar maximaal uit kunt geven voor een vakantie bijvoorbeeld. Goed om dat allemaal te weten, want dat geeft jou een goed beeld van de vaste lasten en de overige kosten die je uitgeeft aan bijvoorbeeld uitstapjes.

Plan grotere kosten en spaar er voor

Als de auto ineens kapot is, dan kan dat voor hoge kosten zorgen, net als een wasmachine of koelkast die het ineens begeven. Tijd om daar voor te sparen en geld opzij te zetten! Goed dat je daar nu wat mee gaat doen, want ook dat kan de reden zijn dat je geld wil sparen! Onverwachte kosten zijn nooit leuk, maar het zal toch gemaakt moeten worden. Bereken daarom nu wat je per maand over kunt houden en zet een deel apart voor leuke dingen en een deel voor onverwachte kosten. Hierdoor hoef je je niet meteen druk te maken wanneer de auto ineens kapot is of wanneer de koelkast aan vervanging toe is.