Wat zijn betaalmiddelen?

Betaalmiddelen zijn middelen waar je mee kunt betalen, zoals een pinpas of contant geld. Maar online kan er ook betaald worden met bijvoorbeeld PayPal en met iDeal. Op deze pagina worden de verschillende betaalmiddelen nader toegelicht en zo weet je wat de mogelijkheden en voordelen zijn van de diverse manieren om te betalen.

iDeal

Bij de betaalmethode iDeal kies je voor betalen op een veilige manier. Je gaat dan in de webshop afrekenen met je eigen bank. Wanneer je iets hebt gekocht in een webshop, kies je voor kassa en dan voor je eigen bank. Vervolgens krijg je een inlogscherm van je bank en dan kun je alles invullen en zo de betaling in orde maken. Bij iDeal betaal je vaak vooraf en heb je geen aankoopbescherming.

Creditcard

Veel mensen hebben een creditcard en gebruiken deze als ze in het buitenland iets willen bestellen via internet. Je kunt er direct je betaling mee voldoen, maar het geld wordt pas aan het einde van de maand van je rekening afgeboekt. Het is daarom wel van belang als je voor dit betaalmiddel kiest, dat je de keuze maakt om alles goed te noteren, zodat je weet welke bedragen er aan het einde van de maand van je rekening worden afgeschreven.

Paypal

Een ander populair betaalmiddel is Paypal. Er wordt hier veel gebruik van gemaakt op veilingsites zoals eBay en Marktplaats. Je krijgt bij PayPal een aankoopbescherming, zij zorgt er dan voor dat je je geld terug krijgt als je een product hebt besteld en betaald en niet hebt gekregen. Je moet hiervoor wel zelf een claim indienen.

Eenmalige machtiging

Er zijn webshops waarbij je met een eenmalig machtiging kunt betalen. Je moet dan een formulier printen en ondertekenen, dan stuur je het op naar de webwinkel. Maar er zijn ook webwinkels waar je zonder handtekening een eenmalige incassomachtiging af kunt geven. Het is niet rechtsgeldig, maar banken voeren het vaak wel uit.

Afterpay

Je hebt bij AfterPay de mogelijkheid om achteraf te betalen. Als je je bestelling hebt dan krijg je een mail met daarin je betaaloverzicht. Er kan dan met iDeal gemakkelijk geld over worden gemaakt. Het wordt in meer dan 3000 webshops aangeboden in Nederland dus de kans is groot dat je afterpay tegen gaat komen. Je hebt in totaal twee weken de tijd om het bedrag te betalen wanneer je de (digitale) acceptgiro hebt gekregen. Er zijn webshops die nog extra kosten in rekening brengen voor het betalen via AfterPay.

Klarna

Als je kiest voor Klarna betalingen dan kun je aankopen achteraf betalen. Nadat je de bestelling hebt moet je binnen twee weken betalen. Je krijgt de Klarna-factuur direct met je bestelling. De betaling kun je dan voldoen via een bankoverschrijving of via iDeal en dat kan als je in gaat loggen bij Klarna.

Rembours betaling

Betalingen kunnen ook onder rembours. Je betaalt dan de bezorger aan de deur bij je bestelling. Dit kan aan PostNL zijn maar ook aan een andere bezorgdienst. Er kan dan contant of via een betaalautomaat worden betaald met de betaalpas aan de deur. Vaak brengt het wel hoge kosten met zich mee.

Paysafecard

De Paysafecard wordt ook regelmatig gebruikt, dit is een prepaidkaart en daarmee kun je anoniem online betalen. Je kunt de kaart kopen bij een benzinestation, maar ook in de supermarkt bijvoorbeeld. Je zou daarmee kunnen betalen op websites die bijvoorbeeld muziek, film en games aanbieden. Ook een betaalmethode waar steeds meer mensen gebruik van willen maken. Hierdoor kun je de hoogte van de aankopen zelf in de hand houden.

Online betalingen doen

Doordat er steeds vaker online aankopen gedaan worden, zijn de online betaalmethoden allemaal erg in trek. Meestal worden iDeal en de creditcard nog gekozen, maar ook PayPal is sterk in opkomst. Steeds meer webwinkels bieden meer en meer betaalmiddelen aan en daardoor is het voor veel mensen ook gunstiger om online te kopen. Betalingen kunnen namelijk snel online geregeld worden, soms direct en soms achteraf. Soms is het prettig dat wanneer je online producten gaat bestellen, dat ze eerst geleverd worden voordat je moet betalen. Bij kleding bijvoorbeeld kun je eerst passen, dan retourneren wat er niet past en dan pas betalen. Dit is in de voordeel van de koper, maar daar denken veel webwinkels aan, waardoor ze meer klanten aantrekken. Een goede keuze dus om daar ook wat mee te doen en zo kan ook het betalen gemakkelijker worden gemaakt. Iedereen beschikt over andere betaalmethoden, maar de meeste webshops bieden wel een methode aan die jij gebruikt. iDeal kan bijna bij alle webshops, creditcards ook vaak. Maar Afterpay en Klarna komen ook steeds vaker voor en zie je ook met name bij de grotere webshops vaak terugkeren.