Wat zijn de vaste maandlasten?

Iedere maand geef je je inkomen weer uit aan de vaste maandlasten, maar welke zijn dat bij jou? Je vaste lasten zijn de kosten die iedere maand weer terugkeren en daar kun je niet onderuit. Deze kosten heb je iedere maand en daar kan vaak op bespaard worden. We denken vaak dat we alleen kunnen besparen op een vakantie, boodschappen, kleding, de auto enz., maar ook op de vaste maandlasten kunnen we bezuinigen. Om dat te kunnen doen, moeten we eerst weten wat de maandelijkse lasten nu zijn en dan kun je bijvoorbeeld maatschappijen met elkaar vergelijken, te denken aan gas, water, licht en verzekeringen. Iedere maand lopen de kosten weer hoog op, dus tijd om daar wat aan te doen en proberen geld te besparen. Er zijn vast kosten die moeten en kosten die mogen. De kosten die moeten zijn de vaste lasten zoals woonlasten, energiecontracten, telefoonabonnement, huishoudelijke uitgaven (eten en kleding) en verzekeringen. De vraag is nu wat geef je per maand uit? Het is voor veel mensen niet duidelijk wat zij per maand uitgeven en kwijt zijn aan de vaste lasten. Tijd om daar eens bij stil te staan en uit te rekenen wat je per maand moet betalen. Zorg dat je per maand een overzicht gaat maken van welke kosten je hebt. Hierdoor weet je ook wat je overhoudt iedere maand. Er kan gekeken worden waarop je kunt bezuinigen. Daarvoor kun je een budgetadvies gebruiken of van een online huishoudboekje gebruik maken. Daardoor kan er ook veel geld bespaard worden. Vergelijk bijvoorbeeld veel aanbieders van energie en verzekeringen met elkaar, wat ook online kan, het levert je geld op! Kijk ook eens naar de kosten van de wekelijkse boodschappen, kunnen die wat minder zonder op kwaliteit in te leveren? Zijn er jaarlijkse of halfjaarlijkse betalingen houd daar ook rekening mee, reken de bedragen om naar de maandelijkse kosten.

Weinig tijd en besparen kan ook!

Ook wanneer je weinig geld hebt kun je geld besparen. Je hoeft niet alles allemaal zelf uit te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de bespaarwijzer en dan zie je in een paar minuten wat jij kunt besparen op je vaste lasten. Er wordt hierbij gekeken naar de autoverzekering, je energieabonnement, je internet en telefoon abonnement, je spaarrekening, de reisverzekering, je ziektekostenverzekering en bijvoorbeeld rechtsbijstandverzekering. Ook je woonverzekeringen worden hier in meegenomen. Je vult je persoonlijke gegevens in en de gegevens van de huidige aanbieders. Vervolgens weet jij in een paar minuten hoeveel en waar je op kunt besparen.

Boodschappen

Iedere maand geef je veel geld uit aan boodschappen in de supermarkt. Je kunt hierbij denken aan eten en drinken, maar ook aan verzorgingsmiddelen. Je kunt hier vaak geld op besparen door te kijken naar aanbiedingen. Maar ook door met de fiets je boodschappen te doen in plaats van met de auto. Brandstof is erg duur! Wat je wel kunt doen is de boodschappen doen op de terug weg van je werk als het op de route naar huis is. Dan hoef je niet extra te rijden en heb je alles in een keer binnen.

Verzekeringen

De verzekeringen zijn kosten waar we niet onder uit kunnen, maar ze kunnen wel veel goedkoper. Je kunt per maand en per jaar al besparen als je ieder jaar over gaat stappen naar een goedkopere maatschappij. Maar ook wanneer je de premie jaarlijks gaat betalen kun je vaak al veel goedkoper uit zijn. Zorg dat je daar ook voor gaat kiezen als je het bedrag in één keer kunt betalen. Soms kun je al 5 of 10% korting krijgen op het totaalbedrag en dat geld houd je zo mooi over!

Woning, onderhoud, kleding

De woning kost geld, onderhoud aan de woning zoals isolatie en schilderen ook. Maar ook kleding die je voor jezelf koopt, kost geld. Het zijn wel kosten waar we op kunnen besparen. Tweedehands kleding kopen, de outlet of je eigen kleding die je niet meer draagt verkopen en vervolgens van dat geld nieuwe kopen (misschien wel in de aanbieding). Ook zo kun je op je deze uitgaven toch weer wat geld besparen.

Kinderen en huisdieren

Kinderen kosten veel geld net als huisdieren. Je denkt aan goede voeding en verzorging. Bij dieren moet je zorgen voor bijvoorbeeld een goede halsband bij honden, entingen bij de dierenarts, middeltjes ter voorkoming van teken en vlooien enz. Met kinderen vliegt het geld bijna uit je portemonnee. Ze groeien uit de kleding, je wil speelgoed wat bij de leeftijd past, ze mogen sporten, etc. Allemaal kosten maar deze kun je wel bij de vaste lasten rekenen, want het zijn wel blijvende kosten.

Maandelijks, kwartaal of jaaruitgaven

De kosten per maand, per kwartaal of per jaar ordenen, dat geeft je een goed beeld van je eigen vaste lasten. Maak daar ook zeker gebruik van, want hierdoor kun jij bekijken hoe je kunt besparen. Dit kan per maand of per kwartaal ook weer veel euro's opleveren. Betaal ook alles wat je kunt in een keer, om ook daar weer op te besparen.